Plov - egy orosz finomság

4 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

hozzávalók

  • csirkehús
  • sárgarépa
  • olaj
  • hagyma
  • bors
  • rizs

vagy

  • 400 g bárányhús
  • 2 evőkanál rizs
  • 20-30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg hagyma
  • 20 dkg zsír vagy olaj

Elkészítés

A rizst beáztatjuk 1 órára, majd leöntjük róla. A csirkét szétvágjuk. Forró zsírban megsütjük. Kivesszük, a zsírjában a szalmaszálra vágott hagymát, sárgarépát megpirítjuk. Kivesszük, majd a visszatett csirkére rakjuk. Majd a húshoz 4 pohár vizet hozzáadunk, sózzuk, borsozzuk, babérlevelet belerakunk, felforraljuk. Majd a rizst a húshoz adjuk. Amikor kiforrt a víz, a rizs tetején néhány mélyedést csinálunk, és abba öntünk 1-2 evőkanál vizet, majd lefedjük, és kis tűzön hagyjuk 25-30 percre.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

drbotosb írta 2009-10-25 15:46:31-kor:
Kedves Kati ! Ezt a Plov receptet nem ismerem. Amit én ismerek azt Taskentben jártamkor ismertette meg velem egy helyi lakos, tudomásom szerint a plov egyébként nem orosz recept, hanem kaukazusi népek receptje.Ők általában üstben ill. olyan edényben fözik, melynek homorú az alja.Egyszerű a recept: végy 1 kg bárányhúst, melyet úgy 4x4 cm -es kockákra felvágtál.Szükségeltetik még 1 kg hosszúszemű rizs, 1 kg vöröshagyma, 1 kg sárgarépa, só, bors, pirospaprika, 10-15 szem borókabogyó, kb. 1.5 dl olaj, víz. A forró edénybe, melynek alján az olajat felforrósítottuk ( szinte füstölög ) beledobjuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Addig pirítjuk míg aranysárga színe lesz, ekkor hozzádobjuk a húst és együtt nagy tűzön addig pirítjuk amíg a hús kifehéredik. Ekkor beletesszük az előzőleg gyufaszálra vágott sárgarépát és nagy tűzön tovább pirítjuk. Mikor minden már sültes szint kezd produkálni ( barnulni kezd ) hozzáadjuk az előzőleg1,5-2 órája beáztatott rizst, rászórjuk a fűszereket ( ekkora mennyiségnél kb. 2 tk. só, 1 kk. bors, 1 kk. pirospaprika, 10-15 szem borókabogyó és aki szereti 1 közepes fej fokhagyma gerezdjei bele tűzdelve a rizsbe. Ezt követően felöntjük annyi vízzel ami egy ujjnyira ellepi az egészet. Nagy tűzön keverés nélkül főzzük. Ha a víz a tetejéről elpárolgott akkor egy lapátszerű eszközzel kb. 3 cm mélyen átfordítjuk a tetejét, majd most már lefedve kis tűzön pároljuk kb. 30 percet. Ezután a tüzet megszüntetjük és lefedve az egészet állni hagyjuk még egy negyed órát, majd pedig falatozunk, falatozunk és esetleg szétpukkadunk. Jó étvágyat.